Vybrané správy TKKBS

« Назад

Výprava Ozbrojených síl a OZ odchádza na 57. vojenskú púť do francúzskych Lúrd

Bratislava 12. mája (TK KBS) Výprava Ordinariátu Ozbrojených síl a Ozbrojených zborov Slovenskej republiky sa zúčastní v dňoch 13. - 19. mája 2015 na Medzinárodnej vojenskej púti do Lúrd vo Francúzsku, ktorú príslušníci OS a OZ z rôznych krajín sveta organizujú už 57 rokov. Pod vedením vojenského ordinára biskupa Mons. Františka Rábeka sa na púti zúčastní 230 príslušníkov Ozbrojených síl SR, Policajného zboru, Hasičského záchranného zboru a Zboru väzenskej a justičnej stráže spolu s rodinnými príslušníkmi.

Krátko pred odchodom sa v stredu 13. mája 2015 o 9:00 h uskutoční úvodná svätá omša v hlavnom chráme Ordinariátu OS a OZ SR v Katedrále sv. Šebastiána Bratislave-Krasňanoch. Vo štvrtok 14. mája, počas prestávky v Paríži, sa pútnici zúčastnia na slovenskej svätej omši v kaplnke Vojenskej akadémie. Do Lúrd prídu od deň neskôr. Súčasťou bohatého programu bude slovenská svätá omša v Kostole sv. Jozefa a večer sa bude konať otvárací ceremoniál v Bazilike sv. Pia X. V sobotu 16. mája sa pútnici zo Slovenska v uniformách zúčastnia na slovenskej svätej omši pred Lurdskou jaskyňou zjavenia, na slovenskej krížovej ceste na Lurdskú kalváriu. Nasledovať bude pietny akt pri Pamätníku padlým a večer sa spolu s tisíckami pútnikov v uniformách z takmer celého sveta stretnú na sviečkovej procesii počas slávnosti svetla. Púť vyvrcholí v nedeľu 17. mája v Bazilike sv. Pia X. medzinárodnou slávnostnou svätou omšou. Popoludní sa naši pútnici zúčastnia na záverečnom ceremoniáli, ktorým bude púť ukončená. Počas cesty späť sa slovenskí vojaci a policajti zastavia v pondelok 18. mája v Nice, kde sa zúčastnia na slovenskej svätej omši v kostole Dominikánov a v utorok 19. mája sa zúčastnia na záverečnej svätej omši v Heiligen Kreuze v Rakúsku.

Príslušníci ozbrojených síl a ozbrojených zborov z viac ako 36-tich krajín sveta organizujú púť do Lúrd už 57 rokov. V roku 1958, v roku 100. výročia zjavenia sa Panny Márie, sa vojenskí duchovní s vojenskými predstaviteľmi francúzskych a nemeckých ozbrojených síl dohodli na prvom stretnutí pri modlitbách za zmierenie po tom, čo prežili hrôzy druhej svetovej vojny. Položili tak základy tradície, lebo postupne sa k francúzskym a nemeckým vojakom pridávali ďalší a ďalší vojaci z rôznych krajín. Do roku 1990 prichádzali vojenskí pútnici hlavne z krajín západnej Európy. Od roku 1991 sa postupne pripájali aj štáty strednej a východnej Európy spolu s krajinami Ázie, Afriky a Južnej Ameriky. Za posledných sedem rokov reprezentuje jednotka síl NATO nasadených v Kosove (KFOR) aj armády v mierových misiách v zahraničí.

V roku 1995 prišli do Lúrd po prvýkrát aj príslušníci a zamestnanci vtedajšej Armády SR, a to na základe pozvania Mons. Michela Dubosta, vtedajšieho biskupa ozbrojených síl Francúzska. Odvtedy sa pútnici zo Slovenska pravidelne zúčastňujú na vojenskej púti do Lúrd, v tomto roku to už bude po 20. krát, avšak oficiálne pod vedením Ordinariátu OS a OZ SR po 12. krát. Predpokladá sa, že na tohtoročnej 57. medzinárodnej vojenskej púti v Lurdoch sa zhromaždí okolo 20.000 pútnikov. Každá vojenská púť v Lurdoch má svoju ústrednú tému. Mottom tohtoročného stretnutia je: „Či som ja strážcom svojho brata?“

TK KBS informovala Michaela Porubanová

Комментарии

 

Najnovšie

Schválené slovenské vydanie modlitby na Jubilejný rok Milosrdenstva

Bratislava 26. mája (TK KBS) Predseda Konferencie biskupov Slovenska (KBS) Mons. Stanislav...

Púť detí do Marianky prilákala napriek daždu vyše 500 detí a 300 dospelých

Marianka 26. mája (TK KBS) V sobotu 23. mája sa na pútnickom mieste v Marianke...

Slávnosť Zoslania Ducha Svätého slávil Svätý Otec v Bazilike sv. Petra

Vatikán 26. mája (TK KBS) Slávnosť Zoslania Ducha Svätého, ľudovo Turíce slávil pápež František...

Svätý Otec František poskytol rozhovor pre argentínsky La Voz del Pueblo

Vatikán 26. mája (RV) Svätý Otec František poskytol ďalší rozsiahly rozhovor, tentoraz zameraný...

Trnavská arcidiecéza vydala stanovisko k článkom o pohrebe biskupa Tótha

Trnava 26. mája (TK KBS) Trnavská arcidiecéza dnes vydala stanovisko k článkom uverejneným v...