Vybrané správy TKKBS

« Späť

Schválené slovenské vydanie modlitby na Jubilejný rok Milosrdenstva

Bratislava 26. mája (TK KBS) Predseda Konferencie biskupov Slovenska (KBS) Mons. Stanislav Zvolenský udelil cirkevné schválenie pre slovenské vydanie Modlitby k Svätému roku Milosrdenstva, ktorý sa začne sláviť v cirkvi 8. decembra 2015. Imprimatur udelil 22. mája 2015. Urobil tak na základe ohláasenia Jubilejného roka a po udelení nihil obstat Pavlom Zvarom, členom Liturgickej komisie KBS. Uvádza sa to v dekréte spojeného s modlitbou, ktorý dnes zverejnila biskupská konferencia zverejnila na svojej internetovej stránke. K dispozícii je na ::tomto mieste::.

Pápež František oznámil mimoriadny Svätý rok milosrdenstva 13. marca 2015. Svoje rozhodnutie zverejnil počas homílie kajúcej pobožnosti v Bazilike sv. Petra pri príležitosti otvorenia pôstnej iniciatívy „24 hodín pre Pána“. Začne sa na slávnosť Nepoškvrneného počatia Panny Márie (8. decembra 2015 ) a skončí 20. novembra 2016, v nedeľu Nášho Pána Ježiša Krista, Kráľa vesmíru a živej tváre Otcovho milosrdenstva. Organizáciu tohto jubilea zveril Pápežskej rade na podporu novej evanjelizácie. Tá začiatkom mája zverejnila oficiálnu modlitbu pápeža pre Svätý rok milosrdenstva. Viac informácií o aktivitách je možné nájsť na stránke ::www.im.va::.

Katolícka cirkev začala s tradíciou Svätého roka v roku 1300 za pontifikátu pápeža Bonifáca VIII., ktorý počítal so slávením jubilea každých sto rokov. Od roku 1475 sa slávenie „riadneho svätého roku“ začalo opakovať po 25 rokoch, aby ho mohla zažiť každá generácia. Doteraz bolo 26 riadnych svätých rokov. Naposledy to bol Jubilejný rok 2000. Zvyk vyhlásiť „mimoriadny jubilejný rok“ siaha až do 16. storočia. V minulom storočí pápež Pius XI. vyhlásil Svätý rok 1933 pri príležitosti 1900. výročia vykúpenia, a v roku 1983 tak urobil Ján Pavol II. pri príležitosti 1950. výročia. Katolícka cirkev pripisuje Jubilejnému roku duchovný význam v možnosti obnoviť vzťah s Bohom a blížnym. To znamená, že Svätý rok je vždy príležitosťou k prehĺbeniu viery a k životu s novým úsilím o vydávanie kresťanského svedectva.

Ďalej

 

Najnovšie

Schválené slovenské vydanie modlitby na Jubilejný rok Milosrdenstva

Bratislava 26. mája (TK KBS) Predseda Konferencie biskupov Slovenska (KBS) Mons. Stanislav...

Púť detí do Marianky prilákala napriek daždu vyše 500 detí a 300 dospelých

Marianka 26. mája (TK KBS) V sobotu 23. mája sa na pútnickom mieste v Marianke...

Slávnosť Zoslania Ducha Svätého slávil Svätý Otec v Bazilike sv. Petra

Vatikán 26. mája (TK KBS) Slávnosť Zoslania Ducha Svätého, ľudovo Turíce slávil pápež František...

Svätý Otec František poskytol rozhovor pre argentínsky La Voz del Pueblo

Vatikán 26. mája (RV) Svätý Otec František poskytol ďalší rozsiahly rozhovor, tentoraz zameraný...

Trnavská arcidiecéza vydala stanovisko k článkom o pohrebe biskupa Tótha

Trnava 26. mája (TK KBS) Trnavská arcidiecéza dnes vydala stanovisko k článkom uverejneným v...