Vybrané správy TKKBS

« Назад

Vyhlásenie Pápežskej rady: Dialóg s moslimami dôležitý ako nikdy predtým

Vatikán 23. apríla (RV) „Udalosti posledného obdobia spôsobujú, že mnohí sa pýtajú: ‚Je tu ešte priestor pre dialóg s moslimami?‘ Odpoveď znie: áno, viac ako kedykoľvek pred tým. Predovšetkým preto, že prevažná väčšina moslimov sa nestotožňuje s barbarským vyčíňaním.“ - Toto stanovisko vyjadrila Pápežská rada pre medzináboženský dialóg vo svojom vyhlásení o dialógu s moslimami. V texte vyhlásenia z 22. apríla sa ďalej uvádza:

„Žiaľ, dnes je slovo ‚náboženstvo‘ často spájané so slovom ‚násilie‘, zatiaľ čo veriaci majú demonštrovať, že náboženstvá sú povolané, aby boli poslami pokoja a nie násilia. Zabíjať s utiekaním sa k náboženstvu nie je len urážkou Boha, ale tiež prehrou ľudstva. Dňa 9. januára 2006 pápež Benedikt XVI. obrátiac sa na diplomatický zbor a hovoriac o nebezpečenstve stretov medzi civilizáciami a najmä organizovaného terorizmu povedal: ‚Nijaká okolnosť nezaváži na ospravedlnenie takejto trestnej činnosti, ktorá dehonestuje toho, kto ju pácha, a ktorá je o to viac odsúdeniahodná, keď sa skrýva za náboženstvo, degradujúc tak čistú Božiu pravdu na mieru svojej vlastnej slepoty a morálnej zvrátenosti.‘ Žiaľ v týchto posledných dňoch sme svedkami radikalizácie spoločenskej a náboženskej diskusie s následným rizikom stupňovania nenávisti, násilia a terorizmu, a rastúcej veľmi banálnej stigmatizácie moslimov a ich náboženstva.“

„V tomto kontexte sme povolaní k posilneniu bratstva a dialógu,“ vyzýva Pápežská rada na čele so svojím predsedom kardinálom Jean-Louis Tauranom.

„Veriaci tvoria obdivuhodný mierový potenciál, pokiaľ veríme, že človek bol stvorený Bohom, že ľudstvo je jedna rodina, a ešte viac, ak veríme, tak ako my kresťania, že Boh je láska. Pokračovať v dialógu, i keď zakúšame prenasledovanie, môže byť znamením nádeje,“ pripomína vyhlásenie a nabáda k spytovaniu svedomia.

„Musíme mať odvahu kriticky prehodnotiť kvalitu rodinného života, spôsob vyučovania náboženstva a dejepisu, obsah našich kázní na našich bohoslužobných miestach. Najmä rodina a škola sú kľúčom k tomu, aby zajtrajší svet spočíval na základoch vzájomnej úcty a bratstva.“

Pápežská rada pre medzináboženský dialóg v závere tlačového vyhlásenia cituje slová pápeža Františka: „Preto násilie, ktoré hľadá náboženské ospravedlnenie, si zasluhuje najsilnejšie odsúdenie, lebo Všemohúci je Bohom života a pokoja. Od všetkých, ktorí tvrdia, že ho uctievajú, svet očakáva, že budú mužmi a ženami pokoja, schopnými žiť ako bratia a sestry napriek etnickej, náboženskej, kultúrnej či ideologickej rozdielnosti“ (Ankara, 28. novembra 2014).

Комментарии

 

Najnovšie

Schválené slovenské vydanie modlitby na Jubilejný rok Milosrdenstva

Bratislava 26. mája (TK KBS) Predseda Konferencie biskupov Slovenska (KBS) Mons. Stanislav...

Púť detí do Marianky prilákala napriek daždu vyše 500 detí a 300 dospelých

Marianka 26. mája (TK KBS) V sobotu 23. mája sa na pútnickom mieste v Marianke...

Slávnosť Zoslania Ducha Svätého slávil Svätý Otec v Bazilike sv. Petra

Vatikán 26. mája (TK KBS) Slávnosť Zoslania Ducha Svätého, ľudovo Turíce slávil pápež František...

Svätý Otec František poskytol rozhovor pre argentínsky La Voz del Pueblo

Vatikán 26. mája (RV) Svätý Otec František poskytol ďalší rozsiahly rozhovor, tentoraz zameraný...

Trnavská arcidiecéza vydala stanovisko k článkom o pohrebe biskupa Tótha

Trnava 26. mája (TK KBS) Trnavská arcidiecéza dnes vydala stanovisko k článkom uverejneným v...