« Späť

Ad de Bruin: V týchto voľbách rozhodujeme aj o deľbe moci

Ad de Bruin: V týchto voľbách rozhodujeme aj o deľbe moci

Koho by som mal voliť? Sú prezidentské voľby v roku 2014 iné, ako tomu bývalo v minulosti? Je tentokrát v stávke viac? Áno sú, ide o súboj medzi systémom republiky, ktorá je založená na deľbe, kontrole moci a medzi oligarchiou. A my sa môžeme rozhodnúť.

Tento rok to bude 25 rokov, čo Slovensko získalo slobodu od komunistickej diktatúry. Vládu v socializme, v takej forme ako ho poznáme, môžeme pokojne nazvať oligarchiou. Znamená to, že jej moc je kompletne sústredená na vrchu celej štruktúry spoločnosti a štátu a je vykonávaná iba niekoľkými ľuďmi. 
 
Skutočnú republiku, teda vládu OD ľudí PRE ľudí (z latinského slova res publica – “vec verejná”) máme na Slovensku od čias, keď tu padol socializmus. Republika by mala byť založená na princípe subsidiarity. Ide o princíp, kde je čo najširšie rozdelenie moci na nižšie – lokálne stupne. Rozhodnutia, ktoré sa nedajú vyriešiť na tejto úrovni, sa posúvajú na ďalšiu, regionálnu úroveň. Čokoľvek, čo nemôže byť vyriešené ani na tejto úrovni, je posunuté na rozhodnutie na štátny stupeň. 
 
Aj v záujme zabezpečenia princípu subsidiarity došlo k rozdeleniu zákonodárnej, výkonnej a súdnej moci, čo má predchádzať koncentrácii moci v jedných rukách. Moc je lákavá a preto jej prirodzene ľudia chcú viac a viac. Radi tiež prekračujú hranice jednotlivých častí vlády, aby sa moc dala sústrediť do jedných rúk. Cez rozdelenie vládnej moci je zabezpečená rovnováha a kontrola jednej zložky moci druhou. Tým je každá jednotlivá zložka udržiavaná v príslušných hraniciach a zároveň je udržiavaný aj princíp subsidiarity. 
 
Jednotlivými zložkami vlády sú: zákonodárna, súdna a výkonná moc. Zákonodárna moc je vykonávaná v parlamente, kde sa schvaľujú zákony. Pod súdnu moc spadajú súdy, ktoré majú zabezpečovať spravodlivosť pre každého rovnako a výkon zákonov, ktoré slúžia každému občanovi. Pod výkonnú moc spadá vláda a prezident.
 
Prezident má na Slovensku do značnej miery reprezentatívnu funkciu, ale aj ďalšie právomoci, ktoré vplývajú na spoločnosť a chod štátu. Okrem iného má vplyv na tvorbu zákonov – cez možnosť ich vrátenia do parlamentu, vymenúva mnohých predstaviteľov štátnej moci, vrátane predsedu vlády a ministrov, sudcov, rektorov, profesorov, je hlavným veliteľom ozbrojených síl a má nezanedbateľnú funkciu pri reprezentácii štátu navonok. V neposlednom rade by však prezident mal byť aj morálnou autoritou, v ktorej občania vidia príklad. 
 
Ak to zjednodušíme, tak súčasná situácia vyzerá nasledovne:
Parlament aj vláda sú na Slovensku pod úplnou kontrolou strany Smer a teda pána Roberta Fica. Súdny systém, ktorý by mal byť nezávislý, je kontrolovaný Štefanom Harabinom, ktorý je veľmi dobrým priateľom pána Fica. 
 
Ak sa Robert Fico stane prezidentom, všetky zložky moci budú pod priamou kontrolou jedného človeka. Toto môže vrátiť Slovensko k starému, oligarchickému systému a úplne narušiť už tak ohrozenú kontrolu moci na Slovensku.
 
Aj preto sú prezidentské voľby tento rok na Slovensku iné. Otázkou teda v tejto súvislosti nie je len KOHO budem voliť, ale chcem voliť pre Slovensko systém republiky alebo návrat k oligarchii? 
 
Ad de Bruin, vedúci Youth With a Mission (YWAM) Slovensko
Komentáre
Prihláste sa pre pridanie komentára
Tiež mám podobný názor, ale v rodine sa rozchádzame v politickom názore.
Odoslané 21.3.2014 19:03.
V nasej sirsej rodine je to rovnako emoticon
Odoslané 21.3.2014 19:16 ako reakcia na Zita Podhradská.
Pekné politologické schémy. Ja však nie som politológ ale katolík a budem voliť podľa postojov kandidátov k ochrane života a manželstva. Budem voliť kandidáta, ktorý jednoznačne odsúdi potraty a tzv. "registrované partnerstvá".
Odoslané 22.3.2014 22:21.
Pan Grinvalsky, odporucam si pozriet tu http://www.votewatch.eu/en/homophobia-and-discrimination-on-grounds-of-sexual-or­ientation-and-gender-identity-motion-for-resolu-2.html ktori poslanci (z akej strany) hlasovali za Lunacek report (da sa to tam pekne vyhladat) alebo predtym za "neprejdenu" Estrelu.
Odoslané 23.3.2014 1:26 ako reakcia na Ján Grinvalský.
Pan Grinvalsky, je dolezite pozerat aj na hodnoty. V tejto oblasti by som vsak bral urcite do uvahy nielen to ci je kandidat slovne za nieco alebo proti niecomu. Dolezite su skutky. Predstavitelia smeru hraju dvojitu hru. Tvaria sa, ze chrania rodinu, ale v skutocnosti su tu hlasovania v europskom parlamente, vybor vlady, ktory pripravuje navrhy v rozpore so slovami pana premiera, blizki ludia okolo pana premiera, ktori otvorene hovoria o manzelstvach a tiez adopciach deti parmi rovnakeho pohlavia. Zda sa mi, ze jedno su slova kandidata pred volbami a druha vec su skutky.
Odoslané 23.3.2014 10:15 ako reakcia na Ján Grinvalský.
Ja ako hriešnik nebudem súdiť skutky kandidátov. Kto je bez hriechu? Ani kráľ Dávid nie. Vyhodnocujem ich program, či programovo odmietajú potraty a tzv. "registrované partnerstvá". Podľa toho budem voliť a po voľbách sa budem za prezidenta modliť
Odoslané 23.3.2014 11:44 ako reakcia na Ivan Kotucek.
nerozumiem :-(... chcete povedať, ze katolík je človek, ktorému môžem vedome klamať a sľubovať a keď slovo nedodržím a navšše budem ubližovať jeho deťom a vnukom, tak ma ani nepokárha, ani nezastaví, dokonca mi ešte dá svoj hlas, aby som mohla ďalej klamať a oblbovať? Siedme, ôsme a desiate prikázania nie sú dôležité, sú len tak do počtu?
Odoslané 23.3.2014 16:20 ako reakcia na Ján Grinvalský.
Áno, dôležité sú skutky. Tuším, že zákon o tzv. "registrovaných partnerstvách" bol do národnej rady predložený už dvakrát. Fakt je, že SMER návrhy nepodporil a bez SMERu nemali šancu, v Čechách takú "vymoženosť " majú, u nás teda vďaka SMERu návrh o "RP" neprešiel. Druhou skutočnosťou je, že pán Kiska deklaroval, že by ako prezident zákon o tzv. "registrovaných partnerstvách" podpísal, pán Fico v živom prenose prehlásil, že ho nepodpíše. Pre mňa je preto pán Kiska vopred "stratený prípad".

Ako hlasujú europoslanci SMRu je iná vec, nemyslím však, že pán Fico napríklad pani Beňovú nejako zvlášť obľubuje. Podobne aj pán Figeľ musel, aspoň dočasne, strpieť v KDH pána Procházku, ktorý by napríklad, ako prezident zákon o tzv. "registrovaných partnerstvách" podpísal (to hovoríme o bývalom poslancovi KDH - trójske kone sú v každej politickej strane).

P.s.: Ak kandidát na prezidenta alebo prezident niečo zásadné slovne podporí alebo zamietne, tak už ten jeho postoj považujem za významný skutok.
Odoslané 23.3.2014 21:58 ako reakcia na Ivan Kotucek.
Odporucam tento clanok: http://aktualne.atlas.sk/lovi-fico-hlasy-v-duhovych-vodach-ustava-na-registrovan­e-partnerstva-nema-vplyv/slovensko/politika/
Odoslané 23.3.2014 22:30 ako reakcia na Ján Grinvalský.
Prečítal som si politické úvahy v odkazovanom článku. Týkajú sa taktiky zavedenia definície manželstva do Ústavy. Myslím, že ubezpečenia o tom, že zmena Ústavy nemá vplyv na RP, majú za účel ukľudniť liberálnejších poslancov. V článku nie je pre mňa nič nové, o čom by som doteraz nečítal. Samozrejme, aj tento článok poukazuje, že tzv. "registrované partnerstvá" sú témou tém. Protagonisti kultúry smrti ich používajú ako torpéda.
Odoslané 23.3.2014 23:51 ako reakcia na Ivan Kotucek.
Hovorí sa, že politika je „pánskym huncútstvom“, v ktorom sa len ťažko udržiava morálka. Každé voľby sú veľkým bojom o moc a bojom o veľké peniaze, obyčajný človek z toho nič nezíska. A naša kritika nič nezmení na zle a nespravodlivosti, ktoré sa všade okolo nás dejú a my to ťažko premôžeme. Ak sa do toho boja zapojíme, prídeme o svoj pokoj. Pomôže nám len liečivá sila modlitby.
Odoslané 24.3.2014 12:34.
Ak by sme volili pána Fica, naším skutkom by sme jednoznačne schválili princíp totalitných praktík, kvôli ktorým umierali a boli mučení veriaci ešte nie tak dávno v našej krajine. Tento článok je zameraný na poukázanie hrubého zneužívania moci. Ak bude pán Fico prezident je veľmi pravdepodobné, že mafiánstvo, korupcia a sledovanie ľudí bude umocnené tak, ako sme nezažili ani za čias Mečiara. Túžim v našej krajine vychovávať svoje deti a preto mi záleží na Slovensku.

Strana SMER priamo podporuje KULTÚRU SMRTI. Stačí si spomenúť na nie dávne hlasovanie všetkých SMER poslancov za estrelu, výčiny SMERáckeho ministerstva zahraničných vecí, ktorí chceli do škôl propagovať LGBTI výchovu. Prosím, spomenme si aj na nový šlabikár Lipka (http://www.dku.bbdieceza.sk/blogy/-/blogs/rodicia-a-ucitelia-pozor-alias-hupsov­-slabikar-lipka).

To, čo snuje strana SMER s vedením pána FICA, sú diabolské praktiky.

Prosil by som skôr narodených, aby si spomenuli na časy komunizmu. Prosím, my nechceme žiť v totalitnom systéme.
Odoslané 24.3.2014 13:28 ako reakcia na Ján Grinvalský.
Pán Lojek, osobne som vyhranený skôr nábožensky ako politicky. V prvom kole som preto volil pána Čarnogurského. Ani pán Kiska ani pán Fico zrejme nie sú praktizujúci katolíci. Pán Kiska by ako prezident zákon o tzv. "registrovaných partnerstvách" podpísal, pán Fico (možno pod tlakom verejnej mienky a volieb) nie. Možno pod tlakom verejnej mienky pán Fico presadí ústavné ukotvenie manželstva, (zablokovanie zákona o RP SMERom som spomenul vyššie) teda na rozdiel od pána Kisku, ako kandidát, odmieta kultúru smrti. Podľa inštrukcie z pastierskeho listu môžme voliť len "kandidáta odmietajúceho kultúru smrti".

Rozmýšľam ako katolícky volič, nie ako volič "pravicový" alebo "ľavicový".
Odoslané 24.3.2014 13:50 ako reakcia na Martin Lojek.
Pan Grinvalsky, neda mi nereagovat. Snazim sa porozumiet. Tu ani tak nejde o to, ci je niekto pravicovy alebo lavicovy. Nazor na registrovane partnerstva nemoze byt jedinym kriteriom nasho zvazovania. Ide tiez o ekonomiku, korupciu, sudnictvo, spravovanie nasich financii, pravdu a spravodlivost, pokoru a lasku. Je to cely komplex veci, ktory spolu suvisi. Je alebo nie je v tychto veciach kandidat v sulade s Bozimi principmi? Myslim, ze aj na to sa pokusila poukazat pani Tokarcikova. Cize ak rozmyslam ako volic a je jedno, ci ako katolik, protestant, ci ateista, toto vsetko musim brat do uvahy. A ako krestan sa modlit. Nechcem a nebudem Fica sudit, je to jeho zodpovednost, ale musim to zvazovat. To je zasa nasa zodpovednost.
Odoslané 24.3.2014 18:24 ako reakcia na Ján Grinvalský.
Stanovisko Cirkvi k voľbám uvedené v pastierskom liste je pre mňa, ako katolíka záväzné, lebo sa týka viery a mravov. Názor na tzv. "registrované partnerstvá" je preto najdôležitejším ale nie jediným kritériom. Ak by obaja kandidáti tzv. "registrované partnerstvá" odmietli, tak by som porovnával názory kandidátov na ďalšie veci, ktoré uvádzate. Vami spomínané veci sa totiž odvíjajú v prvom rade od postavenia manželstva. Aké budú naše rodiny, taká bude naša ekonomika, korupcia, súdnictvo, spravovanie financií, pravda a spravodlivosť, pokora a láska. Vami uvádzané oblasti života spoločnosti totiž podporou vzájomného pohlavného ukájania dvoch osôb rovnakého pohlavia (registrované partnerstvo) môžeme len zhoršiť.
Odoslané 24.3.2014 19:33 ako reakcia na Ivan Kotucek.
Ešte si dovolím ospravedlnenie a opravu. Pozrel som si záznam duelu kandidátov na TA3, vyjdrenie pána Fica vôbec nebolo také jednoznačné, ako som ho vnímal v priamom prenose. Pán Kotúček, príjmite ospravedlnenie. Zvážim Vaše argumenty.
Odoslané 24.3.2014 20:07 ako reakcia na Ján Grinvalský.
Prepáčte, môžete mi poslať link kde Kiska podporuje registrované manželstva? Lebo ja som našla takéto vyhlásenie: " Manželstvo je pre mňa zväzkom medzi ženou a mužom. Na druhej strane by má mať každý občan Slovenska rovnaké práva. Som za takú legislatívnu úpravu, ktorá nepostaví registrované partnerstvá na rovnakú úroveň ako manželstvo, ale zabezpečí homosexuálnym partnerom rovnaké práva pri zastupovaní sa v bežných veciach na úradoch, získavaní informácií o zdravotnom stave partnera, pri dedičskom konaní a podobne. Som proti adopcii detí osobám rovnakého pohlavia. Gay pride sa nezúčastním."
Odoslané 24.3.2014 21:03 ako reakcia na Ján Grinvalský.
Váš kandidát buď sa jednoznačne nevyjadruje k danej téme, alebo to zahovára : viď aj článok "Pri Robertovi Ficovi nechajme bokom jeho populistické „katolícke“ video. Poznáme jeho stranícku komunistickú knižku s prihlásením sa k ateizmu, podobne mu jeho „katolícku rodinu“ skvele vytmavil Eugen Korda. Dôležité sú skutky. Keď v decembri biskupi napísali tvrdý pastiersky list kritizujúci gender ideológiu, osobne im napísal odpoveď, aby sa nestarali do politiky vlády. Keď nedávno hovoril o otázke potratov, odpovedal jasne, že súčasnú legislatívu považuje za správnu. A vyslovene dodal, že má v tom "diametrálne odlišný názor od katolíckej cirkvi.“ Ak v USA niektorí politici hlásiaci sa ku katolíkom takto otvorene popierali právo na život od počatia, viacerí biskupi presadzovali, aby im bolo verejne odopreté sväté prijímanie. Toľko ku katolíckej viere a úprimnosti Roberta Fica." (zdroj: http://www.postoy.sk/content/ucastnik-pochodu-za-zivot-mal-mat-v-prezidentskych-­volbach-jasno).
Odoslané 24.3.2014 21:14 ako reakcia na Emese Tokarčíková.
Vazeny pan Grinvalsky. Dakujem a ospravedlnenie prijimam. Aj ked nie je dovod sa ospravedlnovat. Velmi ocenujem, ze ste ochotny zvazit argumenty. Je to vzdy o prioritach. Este raz vdaka.
Odoslané 24.3.2014 21:40 ako reakcia na Ján Grinvalský.
Je neskoro.....čert, diabol, satan a belzebub sú jedno a to isté!
Odoslané 24.3.2014 22:28 ako reakcia na Ján Grinvalský.
Ukazujem 1 - 20 z 21 výsledkov.
z 2